Вегетаријанска Панакота без глутен
Овој кремаст и елегантен десерт со многу варијации е еден од омилените на Мечката. Стилски презентиран во чаша со круна од карамел или превртен на чинија во море од кули од шумско овошје, секогаш е многу тешко да му се одолее!
Состојки
– 1л. бадемово млеко
– 500 мл. крем за готвење од растително потекло
– шеќер Демерара (по вкус)
– гранули за кафе (по вкус)
– 2 пакувања желатин
– 2 пакувања ванилин шеќер (соодветна ванила е тешко да се набави во Источна Европа)
Состојки за Карамел сос
– 200 гр. шеќер (не глазура, мора да биде во гранули)
– 100 мл. вода
– 200 мл. крем за готвење на растителна основа
– 2 парчиња груба морска сол
Чекор по чекор
– Млекото, кремот, шеќерот, кафето и ванилата се загреваат речиси до нивната точка на вриење додека целосно не се растворат.
– Оставете да се изладат целосно до точка каде што можете да го ставите малиот прст во смесата 3 секунди без да се изгорите (како за кисело млеко).
– Растворете го желатинот во топлата смеса.
– Ставете го десертот во чаши за сервирање.
– Ставете го во фрижидер додека не се излади до кадифено, кремасто совршенство.
– Растопете го шеќерот во вода.
– Ставете ја смесата на ринглата и варете ја додека сирупот не стане многу леплив и не ја промени бојата поради карамелизацијата.
– Тргнете ја од огнот и промешајте го кремот додека смесата не стане хомогена.
– Додадете 2 парчиња груба морска сол за да добиете солен карамел вкус.
– Сосот ставете го во фрижидер.
– Истурете го врз панакотата непосредно пред сервирањето.
За повеќе, кликнете овде…