Имаше многу барања за растителна верзија на Hollandaise и нашата решивме да ја наречеме Faux-landaise. (Ни се допаѓа добро хехенце во Мечково.)
Нашиот обичен холандски, вклучува додавање мајонез и сок од лимон во емулзија од жолчка од јајце за почетниците готвачи да не сервираат кајгана.
Развивајќи ја оваа идеја чекор понатаму, решивме дека загревање малку маслиново масло и сок од лимон, на Бејн Мари, ќе стане совршена основа за сос од растително потекло. Во суштина, додавањето на вегански мајонез на ист начин што би се додало путер во францускиот класичен сос, полека и настрана од ринглата, дава величенствен, кадифен резултат. Мерењата се „од око“, така што инстинктот е сѐ кога го подготвувате на ѓутуре!
Состојки
– 2 х цикорија
– Еден пакет аспарагус
– боранија (200 гр.)
– 50 мл маслиново масло
– Сокот и ренданата кора од еден лимон
– Вегански мајонез
Чекор по чекор
– Исечете ги на четвртина главите цикорија.
– Поткастрете ги долните делови на аспарагусот (додека печете, исечете само 2 цм, а не вообичаените 4-5 цм).
– Елегантно расфрлете ја боранијата.
– Залејте го зеленчукот со маслиново масло.
– Зачинете.
– Печете на 200 степени 30-40 минути.
– Загрејте длабоко тенџере, 1/3 полно со вода и ставете огноотпорен стаклен сад да се загрее.
– Додадете 50 мл маслиново масло.
– Додадете го сокот и прстенот од еден лимон и оставете ја смесата да се загрее.
– Почнете да го мешате веганскиот мајонез една по една лажица додека не добиете нешто што наликува на конзистентноста на добар холандски сос (малку поредок од мајонезот).
– Послужете го топлиот сос со печен зеленчук и со добри парчиња корка-леб. Нова година, нови вие!