Брокулата е на врвот на листата на хранлив зеленчук. Богата е со антиоксиданси кои помагаат да се намали воспалението во телото. Примарното соединение е сулфорафан, кој делува на намалување на супстанциите кои предизвикуваат воспалителни процеси. Со намалување на воспалението, телото подобро ја губи тежината и работи поефикасно во сите други области.
Морковите се богати со лутеин, за кој бројни студии покажуваат дека има антиоксидантни својства и може да помогне во решавањето на проблемот со вишокот масно ткиво во долниот дел на стомакот. Јадењето сирови моркови всушност може да го помогне вашиот метаболизам.
Друг зеленчук корисен за губење на салото од стомакот е зелената салата. Богата е со лутеин, растително соединение кое има потенцијал да ги намали мастите. Ова соединение е дел од поголема група на соединенија наречени каротеноиди, кои вклучуваат лутеин, ликопен и зеаксантин и имаат антиоксидантни својства.
Портокаловите и жолтите пиперки се исто така богати со лутеин. Овој светол, вкусен зеленчук е одличен додаток на планот за исхрана со масти во стомакот.
Цвеклото е земјен корен зеленчук преполн со хранливи материи кои можат да помогнат да се контролира областа околу стомакот, па дури и да се подобри варењето.
Кељот е лиснат зеленчук кој содржи многу хранливи материи. Овој зеленчук е поврзан со витамините А, К, Ц и Б6, како и со манган, бакар, калиум, како и со влакна и протеини. Со текот на времето, додавањето кељ во вашата исхрана може да ви помогне да ги намалите мастите од стомакот, како и спанаќот.
Оние кои земале лутеин како суплемент, забележале намалување на обемот на половината, висцералните масти, телесната тежина и телесните масти, како и пониски нивоа на ЛДЛ холестерол.