Со вклучување на одредени видови овошје, можеме да го забрзаме метаболизмот и слабеењето, велат диететичарот и нутриционист Пола Доебрич и докторот д-р Кубанич Такирбашев. Тие ги избраа најдобрите опции.
Папаја
Богата со влакна, папаја помага во подобрување на варењето и го промовира здравјето на цревата со отстранување на токсините од дигестивниот тракт. Папаја исто така е преполна со ензим наречен папаин, кој помага во варењето и апсорпцијата на протеините, што доведува до поефикасен метаболизам.
Лимон
Лимонот содржи влакна богати со пектин, кои помагаат да се намали гладот и да се одржи чувството на ситост, а со тоа помага и за регулирање на тежината. Покрај тоа, пиењето вода со лимон може да ја подобри хидратацијата, што е важно за одржување на метаболичките функции и целокупното здравје.
„Лимоните се кисело овошје полно со витамин Ц и лимонска киселина. Овие киселини ги стимулираат ензимите во црниот дроб кои промовираат детоксикација. Оваа поддршка на функцијата на црниот дроб ја зголемува способноста на телото ефикасно да ги елиминира токсините, што може да ги оптимизира метаболичките процеси”, објаснува докторот.
Замрзнати или свежи боровинки
Боровинките содржат витамини и минерали кои ја подобруваат метаболичката функција, помагајќи му на телото поефикасно да согорува калории. Тие имаат низок гликемичен индекс, кој помага во регулирање на нивото на шеќер во крвта и спречување на скокови на инсулин и го намалува складирањето на маснотии.
„Боровинките се преполни со антиоксиданси, витамин Ц, фолна киселина и калиум. Тие се исто така одличен извор на влакна“, истакнува Доебрих.