Колку е штетен тефлонот?

Тефлон е трговски назив за политетрафлуоретилен (ПТФЕ), хемиски соединение кое се користи за нелепливи површини. Кога ќе се загрее над 260 степени целзиусови, почнува да испушта токсични гасови кои можат да предизвикаат симптоми слични на грип, познати како „тефлонска треска“. Кај птиците, дури и мали количини можат да бидат смртоносни.

Ако тавата има гребнатини, ризикот е уште поголем. Микрочестички можат да завршат во храната, а долгорочно внесување на овие супстанции се поврзува со хормонален дисбаланс, проблеми со тироидната жлезда и дури некои видови рак.

Повеќето луѓе не ја мерат температурата на тавата Кога ќе оставиш празна тава на рингла, за неколку минути може да достигне над 300 степени. Токму тогаш тефлонот почнува да се распаѓа. Не чувствуваш мирис, не гледаш чад — но твоето тело памети.

Замени ја тефлонската тава со керамичка или од не’рѓосувачки челик. Ако користиш тефлон, никогаш не загревај празна тава и не користи метални вилушки кои можат да ја оштетат. Редовно проверувај ја површината — ако има гребнатини, време е за замена.

Не треба паника, треба информација, но ако секој ден користиш оштетена тефлонска тава ризикот постои. Здравјето не се губи одеднаш, туку во мали дози. А таа доза може да биде токму од твојата кујна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *