Сутерен.мк

Конечно, чоколадо без шеќер

Научниците од Швајцарија смислија нов начин како да направат чоколадо користејќи го целото овошје, а не само семките. И без додаден шеќер.

Чоколадото направено од научникот Ким Мишра и неговиот тим од престижниот Федерален институт за технологија во Цирих користи пулпа, сок, па дури и кора од дрвото какао.

Новиот начин на подготовка веќе привлече големо внимание, особено поради неефикасноста на традиционалното производство на чоколадо, каде се користат само семките, а остатокот од плодот, со големина на тиква и полн со хранливи материи, се остава да гние по нивите.

Клучот за новото чоколадо лежи во неговиот исклучително сладок сок, кој има „овошен вкус, малку како ананас“. Овој сок, кој содржи 14 проценти шеќер, се дестилира во многу концентриран сируп и се меша со пулпата и исушената кора за да се добие многу слатко желе. Кога ќе се додаде желе во зрната какао за да се направи чоколадо, потребата за шеќер е целосно елиминирана.

Мишра го гледа својот изум како најнов во долгата низа иновации на швајцарскиот производител на чоколади.

Во 19. век, Рудолф Линт, чие презиме стана синоним за добро чоколадо, случајно го развил клучниот чекор од специфичен метод за мешање на топлата чоколадна маса, да ја направи хомогена и да ја намали киселоста, оставајќи го миксерот за какао да работи преку ноќ. Резултатот е вкусно, слатко чоколадо.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *