Ако сакате да додадете суптилни ноти на лук во јадењето, но се плашите да не претерате со мирисот, пред да ја ставите храната, истријте го тавчето со чешне лук.
Искусните готвачи нашле достојна примена на пивото. Овој пијалак во комбинација со соја-сос ќе биде одлична маринада за месо, а малата количина на темно пиво што се додава за време на печењето зеленчук на скара, ќе го направи уште повкусен.
Ако претерате со количината на сол додека правите супа, не очајувајте. Ставете мала количина од некои житарки во газа и потопете ги во супата. Додека се вари, житарките ќе го апсорбираат вишокот сол.
За да не ви биде свинското месо тврдо, посолете го дури на крајот од печењето.
За побрзо да го зготвите белиот ориз, додајте неколку капки оцет во водата.
За да не ви се распадне жолчката додека го сечете вареното јајце, потопете го ножот во ладна вода претходно.
За да ви биде супата бистра, додајте коцка мраз на крајот од варењето.
За да ви биде меленото месо повкусно, изрендајте малку кромид или компир во смесата.
За да го отстраните горчливиот вкус на модриот патлиџан, исечете го, посолете го и оставете го да отстои неколку минути. Потоа задолжително измијте го зеленчукот со ладна вода.
Бадемите полесно се лупат ако ги ставите во зовриена вода 3 минути, а потоа во ладна вода.
За да направите совршен крем од кисела павлака, додајте сиров протеин за време на матењето, каков што користат спортистите.
Премачкајте го месото со мед, коњак или сок од шипка пред печењето за да добиете крцкава кора.
За да ви биде месото посочно, во тавчето каде што го готвите додајте кора од банана.
Наместо презла, користете мелени ореви и јадењето ќе има подобар вкус.
Оладете ја чинијата во фрижидер пред да го послужите јадењето за побрзо да се олади.
За да биде супата повкусна, пред да ја тргнете од рингла, додајте малку сок од морков.
Додавањето ванила во салата од зеленчук изгледа чудно, но потоа навистина е повкусна.
Наместо оцет, користете лимонов сок. Вкусот на цитрусот нема да го наруши вкусот на јадењето, а храната ќе биде поздрава.