Секое пластично шише и амбалажа покажуваат од каков материјал се направени и колку е безбедно да се користат.
ПЕТ (полиетилен терефталат): ПЕТ се смета за безбеден сѐ додека го користите само еднаш. Кога шишето се загрева или се користи повеќепати, може да ослободи антимон, метал што е токсичен во големи количини.
ХДПЕ (полиетилен со висока густина): Тоа е еден од најбезбедните видови пластика бидејќи не испушта опасни хемикалии и е отпорен на топлина. Затоа често се користи за детски играчки и медицински помагала.
ПВЦ (поливинил хлорид): ПВЦ содржи фталати и хлор, кои се поврзани со хормонални нарушувања, проблеми со плодноста и рак. Кога пластиката се загрева, таа ослободува диоксини, токсични соединенија што можат да предизвикаат респираторни проблеми и рак.
ЛДПЕ (полиетилен со мала густина): Генерално се смета за безбеден бидејќи не испушта штетни хемикалии, но не е најдобар избор за топла храна или пијалаци бидејќи може да почне да се распаѓа на високи температури.
ПП (полипропилен): ПП е отпорен на топлина, не испушта токсични материи и не апсорбира хемикалии. Затоа, тој е еден од најдобрите избори за чување храна и пијалаци.
ПС (полистирен): Полистиренот може да ослободи стирен, кој е поврзан со рак и проблеми со хормоните. Особено е опасно ако во него се налеат топли течности (кафе во пластични чаши).