Сутерен.мк

По првата, се се познава…

Во книжевноста, токму како и во шахот, важно е отворањето. Првите потези можат да ја одредат…

Петре М. Андреевски: Сите наши солзи

„Лакримариј“ е последната книга песни на Петре М. Андреевски (1934 година). Лакримариј е како што вели…

Соништата создаваат иднина

Мажот има само една сигурна љубов – љубовта на својата мајка. Кога не би постоеле жените,…

Нема убавина без меланхолија

„Секогаш биди поет, дури и во прозата.“ „Тешко можам да замислам убавина во која нема ни…

Оливера Ќорвезировска: Потврдена авторка во илегала

Оливера Ќорвезироска не е веќе млад автор, иако до неодамна, неа и писателите од нејзината генерација…

Цане Андреевски: Не знам зошто се плашиме?

“Ние, Оливера Николова и јас, не сме од оние луѓе, кои велат дека литературата им е…