Сутерен.мк

Петре М. Андреевски: Сите наши солзи

„Лакримариј“ е последната книга песни на Петре М. Андреевски (1934 година). Лакримариј е како што вели…

Ќе го сакам само она, што заслужува да го поставам каде што нема да го достигнам!

Ками сметал дека целата негова уметност лежи во тоа , што ги тера читателите одново и…

Стајнбек пишувал петпарачки романи?!

Години пред да стане популарен книжевник ширум светот, Џон Стајнбек (или Џон Ернст Гросштајнбек) напишал најмалку…

Карлос Кастанеда: Идиотизмот во нас

Во овие конфузни времиња и уште подискутабилни решенија, добро е да се потсетиме на тоа како…

Роберт Перишиќ: Човек од теренот

Несомнено, Роберт Перишиќ (1969) е еден од најзначајните хрватски автори, кој остава значаен белег во модерното…

Предраг Луциќ: На слободата не ѝ требаат рамки

Предраг Луциќ (51) е колумнист, поет, писател, понекогаш пејач (добар баритон), некогашен страстен навивач на сплитски…

Ахмед Буриќ: Новинарство на патерици

Ахмед Буриќ (1967) е новинар, писател, поет, преведувач и сценарист. Роден е во Сараево, каде што…

Горан Војновиќ: Балканот произведува премногу историја

Првиот роман преведен на македонски, во издание на „Или-Или“ на словенечкиот писател Горан Војновиќ (1980, Љубљана)…

Тивко рушење

„Македоника литера“ деновиве го објави романот „Тивко рушење“ на хрватскиот писател Ивица Пртењача, во превод од…