Во земја со многу говедско месо и многу свежа морска храна, вистинската и чесна должност на Мечката е да се справи со класика како што е surf and turf. Малата промена на рецептот се должи на фактот што одреден г-дин сака мајонез, па ете! Вкусна и одлична можност за готвење бифтек доколку не сте искусен готвач!
Состојки
– 2 сочни стекови (по 250 гр).
– Пакување кралски ракчиња (варени и излупени).
– Чипс од слатки компири (срамота е да се прават, кога има супер готови).
– Лук во прав.
– Oриз од брокула (100 гр).
– Грутка путер.
– Стилтон.
– Сол и бибер по вкус.
Чекор по чекор
– Стековите мора да бидат на собна температура, измиени и исушени со салфетка.
– Загрејте ја рерната на 250 степени целзиусови.
– На многу врело тавче пржете ги шницлите (тавата мора да се загрее околу 6 минути), по една минута од секоја страна.
– Ставете ги на плех и следете ги: 2-3 минути од двете страни (недопечено), 5 минути од двете страни (средно печено), 7-8 минути од двете страни (препечено).
– Извадете еден стек и оставете да се релаксира на топло место, да пушти сокови и да биде помек.
– Ставете малку стилтон врз другиот (добро направено) и вратете го на скара.
– Во тавче растопете малку путер.
– Пропржете ги ракчињата 2-3 минути.
– Додадете лук во прав.
– Додадете го оризот од брокула (100 гр.) да се загрее.
– Промешајте една лажица мајонез и загрејте ја.
– Рибојадот има варијација на surf and turf, потрадиционалниот има добро подготвен стек со стилтон.
– Послужете со чипс од сладок компир. Звучи ужасно, но е фанта.