Сите придобивки од јадење грав секој ден

Покрај придобивките од додавањето влакна и протеини во мојата исхрана, бев среќна што дознав за други хранливи материи кои се одговорни за здравствените придобивки од гравот. Бидејќи имам семејна историја на висок крвен притисок, секогаш барам храна што може да ми помогне да го одржам крвниот притисок во здрави граници. Уште еднаш, гравот се покажа како добар избор. Гравот е богат извор на два важни минерали за регулирање на крвниот притисок, магнезиум и калиум, вели Сомерс

Во текот на неделата што ја поминував јадејќи грав секој ден, научив многу за дополнителните здравствени придобивки од овие мали, но моќни мешунки. Исто така, заштедив многу на сметката за намирници со тоа што заменив некои од моите оброци на база на месо со грав, додава Сомерс.

„Ако мене ме прашувате, здравствените придобивки од гравот го рангираат меѓу оние намирници кои не добиваат доволно признание. Гравот е неверојатно разноврсна храна која може да се користи на многу начини. Сите гравчиња се одличен извор на сложени јаглехидрати, влакна, фолна киселина, калиум и железо“, вели регистрираната диететичарка Мариса Сомерс.

Тие се хранливо густ извор на растителни протеини кои може да се користат во различни јадења. Одлични се за такос или бурито, можат да се измешаат во чинија со печен зеленчук или да се додадат во салати како извор на сложени јаглехидрати. Гравот е исто така релативно евтин основен производ во оставата, пишува авторката Џејла Андрулонис.
Таа вклучила грав во својата исхрана седум дена за да види како влијае на нејзиното тело и субјективните чувства.

Кога ми беше доделена задача да јадам грав секој ден една недела за да видам како ќе реагира моето тело, помислив дека тоа ќе биде корисен експеримент што ќе го прошири и мојот буџет и мојата креативност во кујната. Дополнителните здравствени придобивки што ги научив беа добар пример.
Исто така, се покажа дека гравот има придобивки за срцето и дигестивниот систем поради неговиот нутритивен состав и може да помогнат во стабилизирањето на шеќерот во крвта кога се консумира како дел од оброк.

За време на мојата недела со грав, јадев различни мешунки во различни рецепти. Еве што научив, заедно со стручни сознанија за деталите што го прават гравот толку богат со хранливи материи. Во последно време, забележав дека копнеам по ужина доцна навечер. За да ги ограничам моите ноќни ужини, свесно се обидувам да вклучам повеќе протеини во моите оброци во текот на денот. Гравот, се испостави, е токму она што ми требаше.
Според Хана Меги, доктор по медицина, ова може делумно да се должи на содржината на влакна во гравот.

Гравот може да придонесе за квалитетот на вашата целокупна исхрана на повеќе начини. Прво и најважно, тој е фантастичен извор на влакна. Многу луѓе во Северна Америка не внесуваат доволно од нив. Во зависност од видот, една чаша варен грав може да обезбеди 10 до 15 грама влакна, што е околу половина од препорачаниот дневен внес за возрасни, вели Меги.

Мeги исто така додава дека гравот е извор на растителни протеини, што може да ви помогне да се чувствувате сити и да останете сити подолго време. Тие се одличен начин да додадете повеќе протеини во оброкот или како единствен извор на протеини, вели таа.

Иако гравот има многу придобивки, некои од нив доаѓаат со непријатни несакани ефекти, како што се зголемени гасови, a влакната во гравот можат да помогнат и во регулирањето на шеќерот во крвта и да помогнат во варењето на храната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *