Сутерен.мк

Австралијците не дозволија Абориџини во уставот

Австралијците денеска на референдум децидно го отфрлија предлогот за признавање на абориџинското население во Уставот, што е нов чекор наназад во помирувањето на земјата со домородното население.
По пребројани 45 проценти од гласовите низ целата земја, „не“ води со 57,35 проценти наспроти 42,65 „за“.

Австралиската телевизија Еј-би-си и другите мрежи предвидоа дека најмалку четири сојузни држави – Нов Јужен Велс, Тасманија, Квинсленд и Јужна Австралија – ќе гласаат против измените на 122-годишниот устав.

За референдумот да успее, најмалку четири од шесте сојузни држави мора да го поддржат предлогот, заедно со мнозинството на национално ниво.

Поради австралиските временски зони, гласањето во Западна Австралија продолжува иако е познат резултатот од референдумот.
Австралијците заокружуваа „да“ или „не“ на гласачкото ливче на кое прашањето беше: Дали се согласуваат со предлогот за признавање на народите на Абориџините и островјаните од Теснецот Торес преку создавање на домородни советодавно тело во парламентот наречено „Гласот на Парламентот“.

„Се чувствувам поразено“, изјави водачот на Абориџините Томас Мајо за Еј-би-си њуз. „Ни треба гласот. Ни треба таа структурна промена“.

Абориџинското население на Австралија денес сочинува 3,8 отсто од вкупното население од 26 милиони.

Тие живеат на австралискиот континент речиси 60 илјади години, но не се споменати во уставот и гледајќи ги социјалните и економските фактори, тие се најранливата група во земјата.

 

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *