Сутерен.мк

Банкси влезе во Украина

Банкси објави фотографии на својата страница на Инстаграм од уметничкото дело во Бородјанка, северозападно од главниот град на Украина – гимнастичарка која стои на раце.
Градот беше цел на гранатирање и борби во раните фази на руската инвазија, која ги претвори станбените згради во јагленисани, бомбардирани „сеништа“.

Муралот на гимнастичарката е црно-бел и е обоен така што таа изгледа како да стои на рацете на стутканите остатоци од бетонски блокови кои ѕиркаат од поцрнетиот ѕид. Над неа се издигнати издлабените, разнесени утроби на некогашните станови.

Друг мурал во градот – на мало момче кое прави џудо фрлање врз маж – исто така изгледаше како да е на Банкси, иако тоа не беше објавено на неговата страница на Инстаграм.

Претседателот Владимир Путин од Русија е џудо практикант.

Слика слична на графити уметникот со светска слава, исто така црно-бела и повторно не потврдена како негова од самиот Банкси, исто така се појави на ѕидот на зградата оштетена од војна во градот Ирпин, на северозападната периферија на Киев.

На него е прикажана ритмичка гимнастичарка која прави пируета со лента, преку отцепена дупка во ѕидот.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *