Сутерен.мк

Безос бара лек за смртта!

Контроверзниот милијардер Џеф Безос, еден од десетте најбогати луѓе во светот, ќе го бара лекот за вечниот живот, а во неговата потрага ќе мора да открие зошто стареат клектите, односно зошто наместо да се размножуваат и да се делат по 50 пати, тие кај старите луѓе го прават тоа само околу 20 пати. Тој дури основал стартап под името Алто Лабс, а двајца Нобеловци ќе работат за него.

 

Првиот, Хал Барон ја доби Нобеловата награда за медицина во 2012 година за работа на стем клетките. Вториот научник е жена, Џенифер Дудна, исто така добитничка на наградата во 2020 година за нејзината работа со генетски инженеринг и КРИСПР техниката со која буквално можат да се уредуваат човечките гени. Во тимот ќе биде и д-р Шинја Јаманака.
Главната мисија е „да постигнат биолошко репрограмирање, метод кој во основа ги подмладува клетките откако ќе остарат.“ Теоретски, ова би требало да значи дека клетките ќе може да го „поправаат“ вашето тело како што старее, па дури и да лекуваат болести поврзани со годините како деменцијата.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *