Сутерен.мк

Будистички мудрости

Не секој кој ве критикува ви е непријател. Не секој кој ве фали ви е пријател.

Цел во животот е да се умре млад, но што е можно подоцна.

Не постои пријател без маана. Но, ако почнете да ги барате неговите маани ќе останете без пријател.

Не се плашете да одите полека. Плашете се од застанување.

Што и да се случи, се случува секогаш во вистинско време.

Човек кој поместува планини е оној, кој почнал да ги носи најмалите камења.

Кога ќе погрешите, најдобро е само да се насмеете на грешката.

Не зборувајте, ако зборовите не се помудри од молчењето.

Патот од илјадници километри започнува со првиот чекор.

Кукичка полна со смеа е побогата од палата полна тага.

Никој од долг пат не се враќа како иста личност.

Ваш дом е местото каде што вашите мисли можат да пронајдат мир.

Дури и да се сопнете и паднете, тоа не значи дека сте избрале погрешен пат.

Ветрот завива, но планините остануваат.

Подобро е да се биде човек еден ден, отколку сенка илјада години.

Личноста која е во состојба да поцрвени не може да има лошо срце.

Живејте мирно. Ќе дојде време кога цвеќето само ќе процвета.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *