Мечките знаат да бидат неуредни готвачи! Колку повеќе мечката е возбудена за правење рецепт, толку повеќе неред ќе направи, ќе истури насекаде, а сето тоа од нетрпение очекувајќи да ги заријат забите во деликатесот што се подготвува во моментот! Овој здрав начин на конзумација на класичното чили, ги зема во предвид т.н. единици „леб“ и високиот гликемиски индекс на оризот и фактот дека гравот исто така треба умерено да го консумираат дијабетичарите. Како и да е, рецептот е убав и ќе ви ги стопли коските во овие студени зимски ноќи!
Потребни производи
-1,5 кг мелено говедско месо
– 1 темно чоколадо, минимум 72 проценти какао
– 1 и ½ чаша добро црвено вино
– Голема конзерва грав (800 г) или две мали
– 3 средни главици кромид
– 4 чешниња лук
– 6-7 средни моркови
– 2 мали корена од пашканат
– 200 гр пасирани домати
– 2 лажици путер (за во киноата)
– Сол и бибер по вкус
– ½ супена лажица луто чили
– 200 гр киноа (ова е едно пакување)
– 3 коцки говедска супа
Чекор по чекор
– Кромидот, морковот и пашканатот исечкајте ги на ситни парчиња. Пропржете ги во поголема тава.
– Лукот исечкајте го крупно и ставете го во тавче со малку масло да се пропржи. Потоа, префрлете ги во тавата.
– Во истото тавче пропржете го меленото месо, зачинувајќи со сол и бибер.
– Во истоо тавче со мелено месо прво додадете го црвеното вино, а потоа по 2-3 минути доматната паста. Оставете ја смесата да се соедини и ефектно да го одглазира дното на тавата, што треба да трае околу 5 минути. Додадете ја смесата вино-домат во тавата.
– Ги додаваме чилито.
– Во 1 литар зовриена вода растворете ги коцките супа и додадете ги во тавата, додавајќи уште 1 литар врела вода за да не го прекинете процесот на готвење.
– Оставете ја смесата да врие околу 2 часа или додека водата не испари. Не треба да е како супа, туку да има малку течност.
– На крајот од варењето ги додаваме конзервираните зрна кои сме ги исцедиле од течноста и целото чоколадо. Гравот се послужува на страна.
*Доколку во семејството имате дијабетичар, не ставајте грав во садот, туку послужете го на страна за да се регулираат единиците на внес на јагленихидрати.
– Сварете ја киноата во солена вода, оставајќи ја малку „ал денте“. Исцедете ја, додадете го путерот и малку црн пипер и послужете го на страна.
– Јадењето се служи со ориз, но бидејќи често има случаи на дијабетес и нетолеранција на глутен, Бангле избра да послужи киноа и грав од страната на садот. Така, секој кој има дијабетес или нетолеранција на глутен ќе може да ги додаде во садот количините дозволени со секоја индивидуална диета.