Сутерен.мк

Гугл доби синдикат

Повеќе од 200 – тини вработени во компанијата Гугл формираа синдикат, што е голема реткост во технолошката индустрија.

Како што пишува Би – Би – Си, најавата за синдикат дошла неколку недели по конфликтот меѓу менаџментот на Гугл и неговите научници кои се занимаваат со прашањата за вештачката интелигенција и етиката во технологијата.

Тензиите кулминирале после раскинувањето на договорите со неколкумина научници од Гугл и пресудата на Американскиот национален одбор за работнички односи дека фирмата незаконски отпуштала вработени заради организирање на синдикат.

Водачи на работничкото здружување се софтверски инжењер8и, но е отворено за сите вработени. Од своја страна, раководството на Гугл соопшти дека се обидува да создаде мотивирачко работно опкружување, но напомена дека со новиот синдикат нема директно да преговара.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *