Сутерен.мк

Ембриони од цицачи се одгледуваат во вселената

Додека човештвото набљудува непознати феномени надвор од границите на нашата планета, правејќи ги своите први болни чекори кон ѕвездите, во научниот дискурс почнуваат да се појавуваат нови прашања за нашата иднина. Една од оние работи што допрва треба да се тестираат е репродукцијата надвор од планетата.

Дали ние, додека одиме храбро, ќе можеме да продолжиме да се размножуваме, да одгледуваме нови луѓе во средина на микрогравитација и радијација надвор од атмосферата на Земјата? За да почнат да одговараат на овие прашања, научниците од Меѓународната вселенска станица (ISS) за прв пат одгледувале ембриони на глувци за да истражат дали е безбедно за луѓето да се репродуцираат/забременат во вселената.

За прв пат, ембриони од цицачи се култивирани и одгледувани во вселената, во микрогравитациската средина на Меѓународната вселенска станица, орбитирајќи околу Земјата на приближно 400 километри над површината на планетата.
Во експериментот дизајниран и предводен од молекуларниот биолог Терухико Вакајама од Универзитетот Јаманаши, резултатите покажуваат дека ембрионите од глувци можат, барем на почетокот, да преживеат во вселенската средина.

Експериментот на Меѓународната вселенска станица покажа дека раниот развој на ембрионите не е под влијание на условите на мала гравитација и висока радијација.

Останува уште многу работа за да се утврди дали бременоста во вселената е препорачлива. Во истражувањето не се земени предвид ефектите од радијацијата, која е многу поголема во вселената отколку на Земјата.

Проучувањето на репродукцијата на цицачите во вселената е од суштинско значење за почетокот на вселенската ера, поради што е неопходно да се проучат и да се разјаснат ефектите од вселенската средина пред ISS да не биде повеќе функционална.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *