Сутерен.мк

Зошто во ресторан веднаш носат леб?

Причините се бројни, но сите се сведуваат под еден збор – манипулација со гостите.

Од печивата луѓето стануваат жедни, а жедните луѓе нарачуваат повеќе пијалок, што значи поголема заработувачка.

Лебот, фурнаринките, кифличките… го поттикнуваат варењето, па од нив само дополнително ќе огладнете и тогаш нарачувате повеќе отколку што може да изедете.

Покрај ова, со лебот луѓето имаат занимација така што, не се здодевни и не ги бараат постојано келнерите.

Угостителите велат и дека со давањето на гратис кошничка со печиво, гостите мислат дека добиле нешто бесплатно, задоволни се и оставаат поголем бакшиш.

Сепак, тие тврдат дека лебот се сервира прв и веднаш само за да ја забават нарачката, да имаат време готвачите да ја подготват.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *