Сутерен.мк

Испраќањето на Елизабета Втора

Ковчегот на кралицата Елизабета Втора е спуштен во кралската гробница во капелата Сент Џорџ во Виндзор.
Личниот гајдаџија на кралицата ја отсвире последната тажанка.

Кралската државна круна, куглата и жезолот што беа минатата недела беа положени на ковчегот на кралицата се отстранети.

Нејзиниот ковчег беше спуштен во гробницата во капелата Сент Џорџ во замокот Виндзор, пред приватниот погреб подоцна.

Јавните церемонии за погребот на кралицата со тоа завршија. На богослужбата во капелата Сент Џорџ присуствуваа околу 800 луѓе.
Членовите на кралското семејство, вклучувајќи го и кралот Чарлс ИИИ, ја напуштија капелата, но вечерва во 20:30 кралот и неговите роднини ќе се вратат во капелата за погребот на кралицата.
Таа ќе биде погребена до нејзиниот покоен сопруг, војводата од Единбург. Ковчегот на принцот Филип, кој почина минатата година, привремено е ставен во кралската крипта, но сега ќе биде преместен покрај кралицата.

Деталите за приватниот погреб не се откриени, а Бакингемската палата ја нарече „длабоко личен семеен настан“.

Претходно ковчегот на кралицата беше носен во поворка во Долгата прошетка низ Виндзор. Опкружена од членовите на домашната коњаница со звукот на гајдите од шкотските и ирските полкови, на поворката ѝ беа потребни 25 минути за да стигне до четириаголникот на замокот Виндзор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *