Сутерен.мк

Каде има „скриен“ шеќер?

Експертите препорачуваат дневно да се внесуваат 24 грама шеќер за жени и не повеќе од 36 грама за мажи.

Сите знаеме дека газираните пијалаци содржат премногу шеќер – во една лименка има и до 40 грама шеќер, но него го има и во комерцијалните производи во кои не го очекуваме.

Еве некои од нив, што содржат шеќер повеќе од препорачаната дневна доза:

  • Готови (особено крем) супи.
  • Безмастен јогурт.
  • Преливите за салата со малку маснотии.
  • Кечап.
  • Путер од кикирики.
  • Суво овошје. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *