Сутерен.мк

Какви се цените во Германија?

Една од најбогатите земји на светот е исто погодена од војната во Украина како и ние, но…

Според официјалната статистика, инфлацијата во Германија е десет отсто. Работник со полно работно време нема помала плата од две илјади евра.

За потрошувачката кошница, вработен во Германија на минималец ќе потроши нешто малку повеќе од една четвртина од својата плата.

Еве, какви се актуелните цени (во евра) во германските супермаркети…

Млеко – 1,10 (едно евро и десет центи)

Путер 250 грама – 2,29 (две евра и 29 центи)

Киндер јајце – 85 центи

„Фери“, средство за миење садови од 450 милилитри – помалку од две евра

„Олвејс“, хигиенски влошки – 3,45 евра

„Палмолив“, купка од 650 мл – помалку од две евра

Јакни – од 40 до 50 евра

Кожни чевли – 70 евра

Патики – 50 евра

Душек на надувување – 9 и 15 евра

Извор…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *