Сутерен.мк

Корона-фустан!

Во светот во кој физичката дистанца стана новата реалност, фрустрирачко, а и понекогаш опасно, кога другите не го почитуваат ова правило. Иако, заштитата на личниот простор за жените беше секојдневна работа и пред пандемијата. Токму затоа холандската дизајнерка Анук Випрехт дизајнираше „корона-фустан“!

Станува збор за футуристички фустан кој се шири кога некој премногу ќе ви се доближи. Наречен е Proximity Dress и на околувратникот има сензор што се активира кога некој ќе навлезе во вашиот личен простор, после што се активира механизам кој го шири здолништето.

Патем, дизајнерката има уште една креација на оваа тема наречен „пајак-фустан“

Фустанот, освен што му дава на знаење на другиот дека треба да се дистанцира, не е опасен, не прави никакви звуци, ниту пак несакани снимки. Се уште не е во слободна продажба, а може подобро да го видите на видеото овде…  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *