Сутерен.мк

Кој ќе ја контролира вештачката интелигенција?

Германија, Франција и Италија постигнаа договор за тоа како треба да се регулира вештачката интелигенција во иднина, се вели во заеднички документ, кој се очекува да ги забрза преговорите на европско ниво.

Три влади се залагаат за доброволни обврзувачки одредби за големите и малите даватели на вештачка интелигенција во Европската унија, според документот што го видел Ројтерс.
Европската комисија, Европскиот парламент и Советот на ЕУ во моментов преговараат како европскиот блок треба да се позиционира на ова ново поле.

Европскиот парламент за време на дискусиите предложи кодексот на однесување првично да биде обврзувачки само за главните даватели на вештачка интелигенција, кои се првенствено од САД.

Сепак, три влади на ЕУ предупредија дека тоа ќе биде јасна конкурентна предност за помалите европски провајдери.
Ова може да доведе до помала доверба во безбедноста на помалите провајдери, а со тоа и помалку клиенти, велат тие.
Првично не треба да се воведуваат санкции, се наведува во документот.

Меѓутоа, доколку се забележат прекршувања на кодексот на однесување по одреден временски период, може да се воведе систем на санкции.
Во иднина, конкретно европско тело ќе ја следи усогласеноста со стандардите, се вели во документот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *