Сутерен.мк

Куче излечено од алкохолизам

Алкохоличарот Лабрадор стана првото куче во историјата кое се лекувало од зависност, а лекарите се борат да го спасат откако неговиот сопственик починал од истото

За жал, постојаното пиење оставено на дофат, пред сопственикот на ова куче да умре, доведе до тоа младиот мажјак лабрадор, по име Коко, да пристигне во засолништето за напуштени кучиња со тешки симптоми на алкохолна криза. Како што објаснија работниците од ова прифатилиште, ова било прв пат да видат животно кое боледува од оваа состојба.

Според извештаите, Коко има две години, по пристигнувањето му била потребна интензивна нега и третман бидејќи неговото место во ова засолниште било последната станица од неговото трагично патување. Коко и другото куче на сопственикот, кое за жал починало набргу по пристигнувањето во прифатилиштето, биле прегледани од стручен персонал и ветеринари, кои набрзо сфатиле дека нешто не е во ред со нив откако на двете кучиња ненадејно им се слошило.

Кучето кое умрело имало неколку напади пред Коко, кое и самото почнало да ги доживува малку подоцна. Ветеринарот кој во тој момент бил во прифатилиштето објаснил на тимот како дал се од себе за да ги спаси двете кучиња, но за жал едно од нив починало.

Во меѓувреме, Коко остана во критична состојба и бараше деноноќна нега, објаснуваат вработените во прифатилиштето. Дијагностицирањето на проблемите кај младите лабрадори е многу комплицирано, но како што објасни овој тим: „Стана апсолутно јасно дека ова куче страда од симптоми кои укажуваат на алкохолна криза“.

Како што велат работниците во центарот за Телеграф, кучињата стануваат зависни од алкохол кога нивните сопственици ги оставаат пијалоците низ целата куќа пред да одат на спиење. Како што се наведува во понатамошното објаснување, ова куче поминало четири недели под седација со цел да ги ублажи тешките симптоми на криза и да ги намали ризиците од напади.

Благодарение на третманот што го доби и грижата на вработените во ова прифатилиште и на дежурниот ветеринар, ова куче сега е сосема добро и наскоро ќе биде подготвено за посвојување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *