Сутерен.мк

Најмоќните книжевни цитати

„Сликата на Доријан Греј“

Луѓето денес ја знаат цената на се, но не ја знаат вредноста на ништо.

„Ана Каренина“

Многу е подобро да се направи добрина на начин, никој да не дознае за неа.

„Големите очекувања“

Никогаш не треба да се срамиме од своите солзи.

„Франкенштајн“

Ништо не му е толку болно на човечкиот ум како голема и неочекувана промена.

„Невидливиот човек“

Животот е да се живее, а не да се контролира, а човештината се освојува така што ќе продолжите да играте и во зората на сигурниот пораз.

„Кафка на брегот“

Сеќавањата ве греат одвнатре. Но тие во исто време и ве распарчуваат.

„Моби Дик“

Не знаш што се доаѓа, но штои да е, ќе го пресретнам смеејќи се.

„Улис“

Историјата, рече Стивен, претставува ноќен кошмар од кој се обидувам да се разбудам.

„Нивните очи гледаа во Богот“

Цел живот чекаше нешто, и тоа ја уби кога ја најде.

„Таинствениот остров“

Голема несреќа е да бидеш сам, пријатели мои, морате да верувате во тоа дека осаменоста може брзо да го уништи разумот.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *