Сутерен.мк

Најпродаваните телефони на сите времиња

Водечка на оваа листа и најпродаван мобилен телефон на сите времиња е Нокиа 1100, кој во своето време беше омилен на многу корисници. Пред да престане да се произведува во 2009 година, Нокиа 1100 продаде 250 милиони единици.
И покрај тоа што постоеше околу времето кога беа објавени првите модели на смартфони на масовниот пазар (како што се Нокиа Е-серија и Ајфон), Нокиа 1100 беше омилен во земјите во развој поради неговата цена, големината на џебот и фокусирањето на основните карактеристики.

На второ место е различна варијанта од истата линија на мобилни телефони – Нокиа 1110, која е продадена во 248 милиони примероци.

Третото место го заземаат Ајфон 6 и Ајфон 6 Плус, кои комбинираа продажба од 222 милиони единици. Овие телефони ја воведоа ерата на паметни телефони со голем екран со нивните 4,7-инчни и 5,5-инчни екрани, и сè уште се најпродаваните паметни телефони на Апл до денес.

Следните 17 места на листата се поделени помеѓу моделите на Нокиа и Ајфон, со исклучок на 11-тата позиција на Самсунг Е1100 и 17-та позиција на Моторола Разр В3.
Во последните две години, доминираат Апл и Самсунг.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *