Сутерен.мк

На Сем Бенкмен-Фрид не може да му се верува

Како што се спушта прашината од една од најшокантните финансиски имплозии во историјата, една од клучните непознати е колку клиентите, кои не можат да пристапат до нивните пари, очекуваат поврат на пари од FTX, крипто берзата што поднесе барање за банкрот минатата недела. Одговорот, според правните експерти, може да биде – нула.

 

Пред неговиот колапс, FTX.com се пласираше како безбедна дестинација за почетници за купување и продавање криптовалути. Но, кризата со ликвидноста минатата недела го принуди FTX да го запре повлекувањето, оставајќи ги клиентите и инвеститорите во неизвесност. FTX, наводно, користел средства од клиенти за да ја поддржи високоризичната трговска операција на својот сестрински хеџ фонд без дозвола.

Федералните обвинители во Њујорк сега го истражуваат колапсот на размената. И властите на Бахамите, каде што е сместена FTX, започнаа кривична истрага против фирмата во текот на викендот.

Правните последици за FTX и неговиот основач, Сем Бенкмен-Фрид, остануваат нејасни. Но, како што берзата, некогаш проценета на повеќе од 30 милијарди долари, пропаѓа, изгледа сè поверојатно дека клиентите кои ги предале своите пари на FTX би можеле да останат да ја држат торбата. „Едноставно не го знаеме степенот на заразата“, рече Хауард Фишер, партнер во адвокатската фирма Мозес Сингер и поранешен адвокат на Комисијата за хартии од вредност. „Првиот прстен на жртви се луѓето кои имале имот во FTX… Тие веројатно нема да бидат цели, или блиску до него“.

Постојат неколку причини за ова. Во традиционален неуспех на американска банка, владата ги осигурува депозитите на клиентите, во износи до 250 000 долари. Но, едноставно не постои механизам за осигурување на депонентите во главно нерегулираниот свет на криптовалути.

Во теорија, клиентите на FTX треба да добијат намалување на она што останало од имотот на компанијата на крајот од процесот на банкрот. Но, барем досега не е јасно колку ќе остане да се исплати.

„Колку што знам, тие имаат две средства – вредноста на гудвилот на размената и вредноста на нивните монети FTT“, рече Ерик Снајдер, шеф на одделот за стечај во адвокатската фирма Вилк Ауслендер. (Вредноста на добра волја се однесува на нематеријалните средства како што се репутацијата и интелектуалната сопственост на брендот. А монетите FTT, крипто токен издаден од FTX, изгубија повеќе од 90 отсто од нивната вредност во текот на изминатата недела.)
Во стечај, објаснува Снајдер, постои прилично едноставна формула за да се открие колку ќе добијат доверителите – во овој случај, штедачите на FTX.

„Бројот е имотот, обврската на именителот. Вие го делите едното на другото, а резултатот е она што го добиваат сите“, рече тој. „Но, ако луѓето ги извлекуваат сите средства, тогаш нема да има многу броител“. Тој додаде: „Многу е замисливо враќањето, во најдобар случај, да биде минимално“.

Се разбира, ненадејноста на падот на FTX го прави тешко да се процени ова рано, велат адвокатите. Вообичаено, компаниите ќе имаат неколку недели да подготват документи за стечај кои, меѓу другото, откриваат објаснување зошто компанијата побарала заштита од Поглавјето 11 и што има за цел да постигне во стечајниот суд.

Ден Бешикоф, партнер во Loeb & Loeb, кој е специјализиран за банкрот, вели дека е прерано да се каже дали клиентите ќе добијат пари назад. „Сè што навистина можете да направите е да погодите од твитовите каде стојат работите“, рече тој. „И како клиентите ќе ги вратат своите пари може да зависи од многу различни работи, вклучително и преку кој ентитет ги чуваат парите, колкава количина на монети сè уште останува“.

Последиците од FTX ја потресоа целата крипто индустрија, поставувајќи сериозни прашања за иднината на дигиталните средства и недостатокот на глобална регулатива. Во понеделникот, извршниот директор на FTX, се обиде да ја увери својата публика во легитимноста на секторот. „Очигледно е дека луѓето се нервозни“, рече Жао, нашироко познат како CZ, во сесијата со прашања и одговори на Твитер. „Сакам да кажам, краткорочно, болно е. Но, мислам дека ова е всушност добро за индустријата долгорочно“.

Џиновската крипто берза накратко се појави како спас за FTX пред да го промени курсот минатата недела.

Жао, чиј твит го објави отпуштањето на Binance во FTX помогна да ја поттикне ликвидносната криза на помалата фирма, негираше дека има „мастер план“ за изложување на FTX. Сепак, критичарите забележуваат дека најголемиот, а можеби и единствениот победник во падот на FTX е никој друг туку Жао, сега несомнено најбогатиот и највлијателниот играч во тргувањето со дигитални средства.

„Колку што некои луѓе ме обвинуваат за свиркање или боцкање на балонот, јас се извинувам за тоа. Се извинувам за какви било превирања што ги предизвикав. Но, мислам дека во секое време, ако има проблем, колку порано го откриеме, толку подобро“, вели газдата на Binance.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *