Сутерен.мк

Ни следи и друга пандемија

Од интервјуто на Џефри Сакс за Такер Карлсон, во кое зборуваат за Ковид пандемијата и и за идните пандемии кои според Сакс сигурно следат, зашто противодството на вештачки вируси во био лабораториите не е запрено

Џефри Сакс:
Минатата недела, група од многу славни виролози повикаа на повлекување на ова (мисли на лабораториското „играње“ со вирусите, н.з.). Јас повикав да се повлече бидејќи тоа е директна измама. Добиваме пораки на Слацк, емаил итн. кои велат: „Јас навистина не верувам во ова“. Со други зборови, јасно е дека се работи за измама (за потеклото на САРС КОВ 2 вирусот, н.з.). Сепак, тие сеуште не превземаат ништо околу тоа.

Такер Карлсон:
Има многу дебата за договор околу пандемијата. Многу земји и организации разговараат за тоа, како што добро знаете. Како можеме да се подготвиме за нова пандемија без да го утврдиме потеклото на последната?

Џефри Сакс:
Веројатно ќе се соочиме со уште една пандемија ако таа излезе од лабораторија. Тие сè уште го спроведуваат ова истражување. Не е како да ја сфатиле својата грешка и престанале со истражувањето. Овој тип на истражување сè уште се случува на многу места. Интересно е тоа што минатата година, Универзитетот во Бостон објави труд заснован на гаин-оф-фунцтион истражување со манипулирање со САРС-КоВ-2. Националниот институт за здравје објави дека тие не побарале одобрение пред да го спроведат експериментот.

Универзитетот во Бостон одговори дека тие не треба да бараат одобрение бидејќи тоа не е дел од грант од Националниот институт; истражувањето го спроведувале самостојно. Оваа ситуација укажува на значаен проблем: ако универзитетот мисли дека може да прави што сака и ако Националниот институт има поинакво мислење, немаме јасни правила со кои се регулира работата со опасни патогени. Овој недостаток на надзор може да доведе до друга пандемија. Министерството за одбрана и прашањата за доверливост значат дека не знаеме кој е надзор на ова истражување. Истражниот комитет на Претставничкиот дом се обидува да открие дел од овие информации.

Првично, демократите го опколија Фаучи и одбија да го разгледаат тоа, отфрлајќи го како републиканска ујдиурма. Сепак, разбирањето на потеклото на вирусот не треба да биде партиско прашање. Сега, се чини дека некои демократи во Домот почнаа да се освестуваат, но Сенатот беше целосно партизиран некое време. Републиканците можеа да истражуваат во Домот, но Сенатот, контролиран од демократите, рече не. Сенаторот Ренд Пол ме замоли да се сретнам со неговиот колега, сенаторот Питерс, претседател на комисијата. Сега, има раздвижување во Сенатот бидејќи итноста да се дознае што се случи станува е се поочигледна.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *