Сутерен.мк

Нова надеж за болните од рак

Лекарите во германскиот град Дрезден го тестираа прототипот кој комбинира магнетна резонанца на цело тело во реално време со систем на протонски зрак, каде зракот од протони е насочен кон заболеното ткиво. Според германскиот институт за радиотерапија и онкологија, ова е првиот апарат од ваков вид во светот.

Пациентите со рак обично се следат со магнетна резонанца за време на радиотерапијата. Добиените слики овозможуваат подобра диференцијација на туморите од здравото ткиво отколку со други процедури.

Лекарите велат дека ова овозможува попрецизно да се одреди кој дел од ткивото треба да се озрачи. Дополнително, може да се препознаат промени во обликот и големината што може да се појават помеѓу два третмани со радиотерапија.

Прототипот сега може да истражи до кој степен точноста на протонската терапија може да се подобри со снимките од магнетната резонанца.
Оваа новооткриена процедура е подготвена да понуди значителен напредок при третирањето на пациенти со рак. Со тоа што ги прави третманите поефикасни и помалку штетни за пациентите, ветува дека ќе ги преобликува контурите на лекувањето на ракот.

Медицинските работници во Дрезден вредно ја истражуваат оваа иновативна техника на радиотерапија, надевајќи се дека ќе воспостават нов стандард во терапијата за рак.

Апаратот е инсталиран во Медицинскиот центар на Универзитетот во Дрезден.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *