Сутерен.мк

Нова, опасна подваријанта на коронавирусот

Виролозите изразија загриженост за појавата на уште еден субваријантен омикрон-сој на новиот коронавирус кој брзо се шири во Индија, а веќе пристигна и во Велика Британија.

Предупредувањето дојде откако британските пратеници повикаа на двоен напор за да се убедат речиси три милиони возрасни лица во Англија кои сè уште не примиле ниту една доза од вакцината за КОВИД-19 да ја прифатат понудата.


Варијантата БА.2.75, со прекар Кентаур, за прв пат беше откриена во Индија на почетокот на мај. Случаите на инфекција во Обединетото Кралство оттогаш се зголемија нагло, очигледно побрзо од оние на високо преносливата варијанта БА.5, која е исто така присутна во Индија и брзо ја менува претходно доминантната варијанта БА.2 во многу земји.

БА.2.75 е откриен и во околу 10 други земји во светот, вклучувајќи ги Велика Британија, САД, Австралија, Германија и Канада.

На 7 јули, Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC) го назначи како „варијанта под надзор“, што значи дека има некои индикации дека може полесно да се пренесе или е поврзана со потешка форма на болеста, КОВИД- 19, но доказите се засега слаби или сè уште не се оценети.

Светската здравствена организација (СЗО) исто така внимателно ја следи новата варијанта, иако главниот научник на СЗО, д-р Соумја Сваминатан, рече дека сè уште нема доволно примероци за да се процени сериозноста.

Покрај брзиот пораст на случаите и широката географска дистрибуција, виролозите беа вознемирени од големиот број дополнителни мутации што ги содржи БА.2.75 во споредба со БА.2, од кои веројатно еволуирал.

Ова може да значи дека има можност да развие предност во однос на веќе успешната лоза на вируси, рече д-р Стивен Грифин, виролог од Универзитетот во Лидс.

-Не се работи толку за точните мутации, повеќе за бројот/комбинацијата. Тешко е да се предвиди ефектот на толку многу мутации што се случуваат заедно, каде што збирот на делови може да биде полош од деловите поединечно. Дефинитивно е потенцијален кандидат за она што доаѓа по БА.5. Ако тоа не функционира, тоа е веројатно она што ќе го имаме следно, „варијанта на варијанта“, објаснува д-р Том Пикок, виролог од Империал колеџ во Лондон, кој првпат го идентификуваше омикронот како потенцијална грижа уште во ноември 2021 година.

Грифин го наведе ова како уште еден пример за импресивната способност на вирусот да ги толерира промените во протеинот на шилестата, делот што го користи за инфицирање на клетките и на кој се базираат повеќето вакцини против Ковид.

Минатата година во ова време, многумина беа убедени дека делтата претставува еволутивен врв за вирусот, но појавата на омикрон и големото зголемување на варијабилноста на антителата и затајувањето се знаци дека не можеме да следиме план сличен на грип како популација, вели Грифин.

Покрај вакцините, долгорочните планови треба да вклучуваат варијантно-агностички мерки за спречување на инфекции и реинфекции.

Ова вклучува создавање средини отпорни на инфекции преку подобрена вентилација, филтрирање или стерилизација на воздухот во затворените простории, разумно повторување на тестовите на страничниот проток и соодветни и поддржани периоди на изолација кои всушност ќе го намалат тековниот пренос, нагласи Грифин.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *