Сутерен.мк

Омилените филмови на Брус Спрингстин

Музичарот отсекогаш истакнувал дека неговото творештво е поврзано со многу други уметнички форми освен музиката, а филмот е она што секогаш го води кон некои нови откритија и вистини!

Спрингстин го истакнувал значењето на филмовите од “Thunder road” 1958 година и “The grapes of Wrath” од 1940-та, но најмногу влијание врз него вели, имало движењето „Новиот Холивуд“ и делата на Мартин Скорсезе и Френсис Форд Копола. Па така, омилени филмовиму се „Таксист“ и „Кум“.

Го споменува и филмот на Скорсезе, а го инспирирале и многу вестерн и ноар филмовите, благодарение на кои своите песни ги набљудува како еден вид на „куси филмови“.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *