Сутерен.мк

Откриени над 2 000 мумифицирани глави

Наодите, лоцирани 430 километри јужно од Каиро, датираат од период кој се протега околу 1.000 години, од Шестата династија до херојското доба, со што некои од наодите се стари над 4 300 години.

Покрај главата на древен овен, археолозите од Универзитетот во Њујорк открија група мумифицирани кучиња, диви кози, крави, елени и ноеви.

Се верува дека мумифицираните останки биле оставени таму во чест на Рамзес Втори околу илјада години по неговата смрт, објави египетското Министерство за туризам и антиквитети.

Се верува дека овните и другите животни би биле користени како жртви за време на обожавањето на овните во Абидус за време на периодот на Бипидус, вели д-р Самех Искандар, шеф на мисијата.

Покрај богатството од животински остатоци, археолошкиот тим откри и „огромна зграда“ со ѕидови дебели приближно пет метри кои датираат од Шестата династија на Старото Кралство. Зградата содржела бројни статуи, остатоци од дрвја, кожни чевли, облека и папируси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *