Сутерен.мк

Пијалок кој помага во диетите

Новата студија покажа дека редовното консумирање зелен чај може да обезбеди заштита од невродегенеративни болести, вклучувајќи Алцхајмерова и Паркинсонова болест. Антиоксидантите присутни во зелениот чај помагаат да се намали оксидативниот стрес и воспалението во мозокот, за кои е познато дека придонесуваат за овие состојби.

Освен своите когнитивни придобивки, зелениот чај долго време е фален за неговата способност да помогне во слабеењето, според „Санктури лајф“.

Новото истражување дополнително ги потврди овие тврдења, бидејќи покажа дека комбинацијата на катехини и кофеин може да го поттикне метаболизмот и да ја подобри оксидацијата на мастите. Со вклучување на зелениот чај во урамнотежена исхрана, поединците можат поефикасно да ги постигнат своите цели за слабеење.

Иако зелениот чај нуди неверојатни придобивки, тој не треба да се смета за чудотворен лек. Наместо тоа, треба да се гледа како комплементарен додаток на здравиот начин на живот. Како и кај секој пијалак, умереноста е клучна и поединците треба да се консултираат со здравствен работник за да ја одредат соодветната количина врз основа на личните околности.

Како заклучок, новата студија обезбедува убедливи докази дека зелениот чај може многу да помогне во когнитивното здравје, контролата на телесната тежина и потенцијално да нуди заштита од невродегенеративни болести.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *