Сутерен.мк

Половни автомобили кои најмногу се исплатат

Просечниот нов автомобил во САД чини 45.106 долари и губи 12,8 отсто од вредноста по една година. Некои автомобили губат значително поголема вредност во рок од една година по купувањето, што ги прави одлични користени автомобили.

Спротивно на тоа, другите автомобили ги задржуваат своите речиси целосни цени дури и по 12 месеци и повеќе од 10.000 милји (16.000 километри) користење. Купувачите на половни автомобили кои размислуваат за еден од овие модели прават минимални заштеди и веројатно треба да купат сосема нов модел наместо тоа.

„Купувачите на автомобили кои бараат најдобра вредност често купуваат користени модели преку нови“, рече Карл Брауер, извршен аналитичар во iSeeCars.

„Иако користен автомобил речиси секогаш чини помалку од нов, некои модели губат повеќе од 25 проценти од нивната вредност по само една година, давајќи им на купувачите искуство за поседување речиси ново возило со значителни заштеди“, додаде тој.

„Купувачите кои бараат вредност на користени автомобили треба да ги избегнуваат овие автомобили, кои нудат помалку од 10 проценти заштеда во споредба со сосема нов модел“, рече Брауер.

„По овие цени, на купувачите им е подобро само да купат нов модел и да го добијат целосното искуство со новиот автомобил за малку повисока цена“, додаде тој.
Хибридите сочинуваат пет од 10-те најкористени модели кои ја задржале својата вредност, што укажува на зголемена свест и придобивки од хибридната технологија.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *