Сутерен.мк

Првпат дожд на Гренланд на 2.600 метри

Првпат откако се вршат мерења, заврна дожд на еден леден врв на Гренланд, на надморска височина од 2.600 метри, наместо снег, како досега.


Ова се случи пред три дена и е најпоројниот врнеж на ледениот брег на Гренланд од почетокот на мерењата во 1950 година, според американскиот Државен центар за снег и мраз (НСИДЦ), а количината на ледена маса изгубена во неделата е седум пати поголема од дневниот просек за овој период од годината.

Експертите изјавија дека настанот е без преседан и е доказ дека Гренланд забрзано се загрева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *