Сутерен.мк

Пронајден е еликсирот на младоста!

Научниците од Кембриџ успеале да ги подмладат клетките на кожата на 53-годишна жена за да бидат исти како клетките на кожата на 23-годишна, а веруваат дека истото би можеле да го направат и со другите ткива во телото!

Крајната цел е да се развијат третмани за болести поврзани со стареење како што се дијабетес, срцеви заболувања и невролошки нарушувања. Технологијата се заснова на техниките користени за создавање на клонираната овца Доли пред повеќе од 25 години.
Оваа техника датира од 1990-тите, кога истражувачите од Институтот Рослин во близина на Единбург развија метод за претворање на возрасна клетка на млечна жлезда земена од овца во ембрион. Ова доведе до создавање на клонираната овца Доли.

Целта на тимот на Рослин не беше да создаде клонови од овци или човечки, туку да користи техника за создавање на таканаречени човечки ембрионални матични клетки. Тие се надеваа дека овие клетки би можеле да се претворат во специфични ткива, како што се мускулите и ‘рскавицата, за да ги заменат истрошените делови од телото.

Техниката Доли беше поедноставена во 2006 година од проф. Шинџан Јаманака, потоа на Универзитетот во Кјото. Новиот метод, наречен ИПС, вклучуваше додавање хемикалии во клетките на возрасните околу 50 дена. Ова резултираше со генетски промени кои ги претворија возрасните клетки во матични клетки.

И во Доли и во ИПС техниките, создадените матични клетки мора да се претворат назад во клетки и ткива кои му се потребни на пациентот. Ова се покажа тешко и покрај деценискиот напор, а употребата на матични клетки за лекување на болести во моментов е многу ограничена.

Техниката не може веднаш да се преведе во клиничка примена бидејќи методот ИПС го зголемува ризикот од рак. Долгорочната цел е да се продолжи здравјето на луѓето, а не животниот век, за луѓето да стареат на поздрав начин.

Научниците покажаа дека тоа во принцип е можно, бидејќи подмладените клетки на кожата се движат побрзо во експериментите кои стимулираат повреда. Следниот чекор е да се види дали технологијата може да се примени и на други ткива како што се мускулите, црниот дроб и крвните клетки.
Големото прашање е дали напорите за истражување во оваа област ќе доведат до метод на регенерација на целото тело, еликсир на младоста или апчиња против стареење. Техниката е применета на генетски модифицирани глувци и има некои знаци на подмладување. Едно истражување покажа знаци на подмладен панкреас, што е интересно поради потенцијалот во борбата против дијабетесот.

Но, научните пречки на патот од лабораторијата до наједноставните клинички апликации се големи. Ќе биде многу тешко процесот на подмладување да се пренесе на други видови ткива или дури и на апче против стареење.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *