Сутерен.мк

Пронајден меч на крстоносец!

Мечот долг еден метар бил пронајден од аматер нуркач во близина на израелскиот брег и предаден на властите, пишува Би-Би-Си. Се претпоставува дека мечот се појавил поради движењето на песокот…

Израелската управа за антиквитети вели дека мечот ќе биде јавно прикажан по чистењето и анализата.

Властите наведуваат и дека мечот бил сочуван во совршена состојба, дека бил убав и редок и дека очигледно припаѓал на крстоносник.
Брегот Кармел, каде што бил пронајден мечот, обезбедува(л) засолништа за бродовите за време на бури низ вековните поморски активности долж брегот. Овие услови привлекуваат трговски бродови со векови, оставајќи зад себе богати археолошки наоди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *