Сутерен.мк

Просечната плата не ги задоволува потребите ни на едночлено семејство

Според статистиката што ја објави државата во септември, има пораст на просечната плата. Сега изнесува 37.876 денари, што претставува пораст од околу 1.500 денари во споредба со износот од претходниот месец. Според оценката на Синдикатот, колку и да се зголеми просечната плата, никогаш нема да може да ги исполни условите за задоволување на едно домаќинство во кое 2 члена заработуваат 1 просечна и една минимална плата.

Охрабрувачки е да се види пораст на приходите, но тоа првенствено се должи на зголемувањето на платите од 10 отсто во јавниот сектор. Платите не се значително зголемени во приватниот сектор.

За месечната потрошувачка кошничка во септември се потрошени вкупно повеќе од 48.000 денари. Сепак, според ССМ, податоците што се користат во пресметките се стари речиси 15 години. Не се земени во предвид трошоците поврзани со за автомобил, телефон или интернет. Затоа во моментов работиме на развој на нова методологија.
Програмерите продолжуваат да имаат највисоки просечни плати од сите професии.

Секој месец добиваат повеќе од 92 илјади денари. По нив следат работници во индустриите како фармација, воздухопловство, транспорт и осигурување, кои заработуваат нешто помалку од 60.000 денари годишно. Работниците во индустријата, заедно со оние кои се вработени во трговијата на големо и мало, имаат најниски просечни плати и стапки на плати во државата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *