Сутерен.мк

Психолошка анализа на случајот “Вања”

Вања Ѓорчевска исчезна на 27 ноември, а подоцна беше утврдено дека девојчето е мртво. Иако имаше само 14 години, тоа не ги спречило одговорните за нејзината смрт да бидат сурови на дело. За нејзината смрт осомничени се пет лица, меѓу кои и нејзиниот татко Александар.

Првоосомничен во овој случај е Љупчо Палевски Палчо, кој беше пронајден во Турција, а на Стефан Димковски, кој е осомничен дека му помагал на Палевски и го превезувал од Белград во Турција преку Бугарија, му е продолжен притворот поради сомнение дека може да влијае врз сведоци и лица.

Прашањето што ја мачи јавноста е кои се лицата инволвирани во киднапирањето и убиството на Вања и дали мотивот е чисто паричен или зад овој страшен чин стојат подлабоки слоеви. Полицијата соопшти дека во случајот е вмешан таткото на Вања.

Психологот Зоран Мустеровиќ од Србија го разгледа поимот користољубие во психологијата и зошто татковците, односно родителите кои по природа мораат да ги заштитат своите деца, прават такви работи. Во конкретниот случај се работи за таткото, а тој во интервју објасни дека омразата е интензивна само кога сме лично вклучени во одредена врска.

– Себичноста и омразата се емоции стари колку и луѓето. Тие се присутни во сите времиња и во сите цивилизации, а целото образование е насочено кон надминување на таквите емоции кон себе или кон другите. Кога личниот интерес е многу изразен како потреба во некоја ситуација, а се комбинира со омраза, на која најчесто и претходи фрустрација, тогаш тоа е многу опасно. За да добие деструктивни размери, мора да има агресивност, одмаздољубивост што се акумулира во блиските односи, бидејќи омразата е интензивна само кога ние лично сме многу вклучени во врска која не се остварила онака како што сакавме. Има луѓе кои се склони кон многу интензивни емоции, среќа, омраза, и бурно реагираат на сите чувства и можат да реагираат многу импулсивно и деструктивно – објасни тој.

– Злосторството што се случи е резултат на размислување и организирање, значи не го прават импулсивни лица, туку оние кои не носат емотивен одмазднички порив. Омразата кон поранешната сопруга ги наведува таквите луѓе да манипулираат со децата за да и се одмаздат, но тоа не е правило во слични случаи како овој. Се чини дека афективноста, повреденоста и одмаздољубивоста на таткото овде се споиле со друга, криминогена личност која и претходно ја покажала својата криминогена природа, вели психологот.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *