Сутерен.мк

Секоја трета жена е жртва!

Во досега најобемното истражување за насилството врз жените што го спроведе Светската здравствена организација се тврди дека секоја трета жена на планетава е/била жртва на физичко или сексуално насилство!

Во студијата се опфатени 158 земји и сексуално насилство над жени и девојчиња постари од 15 години. Генералниот директор на СЗО, Тедрфос Аданом Гебрејесус изјави дека резултатите претставуваат ужасна слика, која бара одлучна акција на владите и општествата.

Податоците се однесуваат на периодот од 2010 до 2018 година, така што не го опфаќаат влијанието на пандемијата што ќе рече, резултатот е уште позастрашувачки кога ќе се земат во предвид податоците дека семејносто насилство е во пораст откако се воведени ограничувањата заради коронавирусот.

Гебрејесус апелираше дека секој поединец е должен да помогне во решавањето на овој проблем, во реформите на дискриминаторските закони, засилувањето на правата на жените, сексуалното образование и спротиставување на нормите кои го „простуваат насилството врз жените“!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *