Сутерен.мк

„Симон Визентал“ ја поддржа забраната на фашистички клубови

Центарот „Симон Визентал“ даде јавна поддршка за предлог-законот на пратеничката Рашела Мизрахи, кој предвидува да се забранат културните центри кои промовираат нацизам или фашизам.

Позадината на предложениот закон е неодамнешното воспоставување во Македонија на два бугарски културни центри, именувани по бугарски нацисти соработници, еден во Битола, именуван по Иван Михаилов и вториот неделава во Охрид, именуван по царот Борис Трети, и двајцата поддржувачи на сојузот на Бугарија со нацистичка германија, се вели во соопштението на центарот.

Предложениот предлог-закон е предвидено да се гласа утре во Парламентот.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *