Сутерен.мк

„Скриени желби, немирни патувања“ е „Роман на годината“!

„Скриени желби, немирни патувања“ (издание на „Антолог“) од Владимир Јанковски е романот кој оваа година ја однесе наградата „Роман на годината“ што ја доделува Фондацијата „Славко Јаневски“.

„Литературата и раскажувањето приказни ни се потребни, бидејки прикажуваат дека животот е полн со нијанси, не е црно-бел, туку полн со различни перспективи. Треба сите да се потрудиме литературата и уметноста да допрат до нашите сограѓани, бидејки така создаваме посложена перспектива за животот што не опкружува. Затоа приказните и литературата се многу битни“, изјави лауератот Јанковски при доделувањето на наградата.

Жири-комисијата во состав на претседателката Оливера Николова, Зоран Анчевски, Калина Малеска, Живко Гроздановски и претставничката на фондацијата Катерина Богоева, го соопштија лауреатот денес на прес-конференцијата во кафе-книжарницата „Буква“.
Наградата „Роман на годината“ годинава се доделува по 22-ри пат и се состои од плакета, оригинална статуетка и паричен износ од 150.000 денари.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *