Сутерен.мк

Сликарот со најдолго име

Пабло Пикасо роден е во Малага, Шпанија, во 1881 година, а умре 91 година подоцна и го носи најдолгото крстено име во светот на уметноста!

Во времето кога е роден, се верувало дека долгите имиња носат среќа и штитат од зло.

Па така, неговото целосно име гласи: Пабло Диего Хозе Франциско де Паула Хуан Мариа де лос Ремедиос Циприано де ла Сатистима Тринидад Мартур Патрицио Цито Руиз Пикасо.

Името го добил по различни светци и роднини, додека пак, презимето по кое е познат и припаѓало на неговата мајка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *