Сутерен.мк

Со кој витамин ќе доживеете 100-тка?

Денес, витамините и суплементите не се сметаат за спасоносно решение како порано, дури станаа и предмет на контроверзии, па некои лекари ги сметаат за бескорисни и за фрлање пари.
Неколку студии сепак, велат дека дневното внесување витамини може да помогне кога станува збор за когнитивното опаѓање.

Витамин Д
Иако треба да се направат уште многу студии за да се докаже ефикасноста на земањето витамини, експертите генерално се согласуваат дека водечки витамин за долговечност е витаминот Д.

– Витаминот Д помага за одржување на здравјето на коските, што е толку важно додека старееме – истакнува Дарнел Кокс, геронтолог и тренер за здраво стареење:
– Падовите и последователните фрактури на коските можат да бидат еквивалент на смртна казна за постарите лица. Не само што истражувањата покажуваат дека витаминот Д помага во зајакнување на коските, што го прави падот многу помалку опасен, туку има и истражувања кои сугерираат дека витаминот Д помага да се намали воспалението, да се намали ризикот од срцеви заболувања и дијабетес, да се зајакне имунолошкиот систем и да се зајакне расположението.
Изложувањето на сонце е еден од најдобрите начини да ја добиете вашата дневна доза на витамин Д, која се препорачува за возрасни од 530 милиграми. Ова обично може да се постигне преку добро балансирана исхрана преку извори на храна богати со овој витамин, како што се:

-печурки
-лосос
-туна
-суша
-сардини
-црвено месо
-црниот дроб
-спанаќ
-млеко (засилено со витамин Д)
-многу овошни сокови
-јогурт
-цели зрна
-жолчки од јајце

Меѓутоа, ако витаминот Д го внесувате првенствено преку витамини, има неколку работи што треба да ги имате на ум. На пример, земањето премногу витамин Д, што би било над 2680 милиграми секој ден, може да предизвика сува уста, слабост и повраќање. Исто така, важно е да се напомене дека одредени лекови како што се оние за крвен притисок, намалување на холестеролот, антиконвулзиви како и некои други треба да се избегнуваат додека земате витамин Д.

И бидејќи витаминот Д може да предизвика потенцијална штета ако имате одредени состојби, како што се бубрежни заболувања или одредени видови на рак, исклучително е важно да разговарате со вашиот лекар пред да земете додатоци на витамин Д.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *