Сутерен.мк

Трудо им ги смрзна сметките на демонстрантите

Канадскиот премиер Џастин Трудо направи чекор без преседан, најавувајќи смрзнување на личните банкарски сметки на демонстрантите кои се спротиставуваат на епидемиолошките мерки во врска со Ковид-19!

Повикувајќи се на Законот за вонредни ситуации, банките ќе можат без судски налог да ја блокират сметката на било кој што е поврзан со протестите.

Трудо рече дека сепак, овие мерки ќе бидат временски ограничени и дека нема да ја “вади” војската на улиците.

Канадската полиција после еднонеделна блокада, го „расчисти“ мостот „Амбасадор“ од демонстрантите, но во Отава се уште има повеќе стотици протестирачи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *