Сутерен.мк

Туника од 130 илјади евра

После еден век, во кутија на таванот на еден дворец во францускиот град Грас, пронајдена е уникатна туника создадена од Коко Шанел.

Се работи за модел од колекцијата пролет-1922-ра, со поширок крој, од црн, свилен креп, со долги ракави и украсен со црвен, жолт и зелен свилен вез, како и со сребрени нитки.

Туниката е понудена на аукција за десет илјади евра, но достигна цена од 130 000 евра.

Ова е светски рекорд за парче на Шанел, а ексклузивно е и што станува збор за т.н. „руски вез“, што бил особено хит во 1930-тите години, што дури и Коко Шанел заради него го оставила црно-белиот твид на страна…

Извор…       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *