Сутерен.мк

Унгарија ја забранува ЛГБТ литературата

Партијата на власт во Унгарија предложи закон кој предвидува забрана на дистрибуција на ЛГБТ литература меѓу помладите од 18 години, дури и кога станува збор за едукативни материјали, како и забрана на реклами за кои ќе се оцени дека ги промовираат правата на хомосексуалците.

Неколку движења за човековите права се побунија против новиот закон, кој е дополнување на постоечкиот кој го регулира казнувањето на педофилијата, а во него се наведува дека на помлади од 18 години не смее да им се покажува порнографска содржина ниту било што, што поттикнува промена на полот или хомосексуалност, пренесува агенцијата Ројтерс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *