Сутерен.мк

Флорида ги забранува социјалните мрежи за помлади од 16 години

Сите помлади од 16 години во Флорида нема да смеат да користат социјални мрежи без одобрение од нивните родители.

Како што пренесуваат американските медиуми, во нацрт-законот не се споменува кои платформи ќе бидат забранети, но ги таргетира социјалните медиуми кои ја следат активноста на корисниците и на децата им дозволуваатвчитување на материјали во интеракција со други и користат опции кои предизвикуваат зависност осмислени да предизвикаат претерана или компулсивна употреба.

Предлог-законот не се однесува на апликации кои се користат за приватни пораки меѓу поединци. Законот е усвоен со 106 гласови за и 13 против, а мерката ќе бара социјалните мрежи да ги отстранат сите профили на секој помлад од 16 години.
Предлог-законот уште чека одобрение во Сенатот. Законот ќе бара од компаниите трајно да ги избришат личните податоци собрани од укинатите профили.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *